Allt om plastikoperationer

Injektionsbehandlingar - how far will you go?Det finns olika typer av injektionsbehandlingar och rynkinjektioner och botox , fillers och laserbehandlingar blir alltmer vanligt.

Man skiljer mellan permanenta fillers och fillers med hyaluronsyra som är en naturlig komponent i vår hud som avtar med stigande ålder. Effekten från permanenta fillers är långvarig.

Olika varumärken av fillers

Olika varumärken har olika egenskaper. Det här är några av de mest kända:


 

Injektionsbehandlingar generellt sett går snabbt att utföra, är vanliga och är tämligen riskfria eftersom du inte behöver genomgå någon operation. Däremot finns det en risk att man får hängande ögon ifall exempelvis botoxen injeceras fel. Andra problem är ifall läkaren injicerar in för mycket fyllmedel eller på fel plats. Observera att det kan finnas fyllnadsmedel och operationer som är oåterkalleliga vilket naturligtvis inte är fallet med Botox och Juvederm. Många fillers innehåller hyaluronsyra exempelvis Juvederm.

Det finns olika typer av rynkor som injeceras allt från kråkfötter till hängande ögon och tjockare läppar. Just tjockare läppar har blivit mer och mer populärt och ett alternativ till en injektionsbehandling kan vara sk lip plumpers som är kosmetika och som marknadsförs ge dig tjockare läppar fast under mycket kortare tid (upp till 6 timmar).

Att använda kroppens egna fett

Flera kliniker använder fett från den egna kroppen för att skulptera  haka, läppar etc. Ett av de stora problemen med att transplantera fett från ett ställe på kroppen till ett annat är att blodflödet avstannar när kirurgen sugit ut fettet vilket innebär att den önskade effekten uteblir. Skönhetsindustrin utvecklar nya metoder för att förädla och rena fettet och man vill bättre tillvarata stamcellerna och i synnerhet de s.k. ADRC-cellerna.

Hur länge håller en behandling?

Olika fillers bryts ner olika långsamt vilket varierar från individ till individ. Behandlingen räcker vanligtvis i upp till 4-12 månader och sedan blir det dags att fylla på igen. Eftersom resultatet inte är permanent erbjuder sig en del kliniker andra kompletterade behandlingar exempelvis laser behandlingar där effekten är mer osäker.

Det finns framstående plastikkirurger exempelvis plastikkirurgen Jan Jernbeck från akademikliniken som konstaterat att tillfälliga fillersbehandlingar kan ha en mer långtgående effekter. Enligt en artikel i SvD säger han att hyaluronsyran i fillerprodukter även har stimulerande effekter på den egna vävnaden och patienter som behandlats var nionde månad i tre–fyra år upplever en förbättring även utan nya behandlingar.

Risker med fillers

Det finns naturligtvis risker med botox och du har säkert hört om hängande ögonlock och ansikten. Det är viktigt att man har sjukvårdskompetens så man vet hur kärlen går så att man injicerar på ett säkert sätt. Botox är egentligen ett nervgift vilket gör att muskler slappnar av och du kan helt enkelt inte använda rynkor i pannan på samma sätt som tidigare.

Den 3:e juli gick socialstyrelsen ut med ett pressmeddelande att skönhetsoperationer och injektioner med till exempel botox och fillers bör i framtiden omfattas av hälso- och sjukvårdslagstiftning i samband med att de presenterade sitt förslag om ökad rättslig reglering.  – Det finns ett stort behov av att öka patientsäkerheten på detta område, därför föreslår vi att endast legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal ska få utföra behandlingar där det finns en betydande risk för skador, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.