Allt om plastikoperationer

Vad är tummy tuck eller bukplastik?

Bukplastik (Abdominoplasty kallas också tummy tuck är ett kirurgiskt ingrepp för att ta bort överflödig hud och fett från buken som normalt finns kvar efter graviditet, viktminskning eller ökad ålder.

Hur utförs tummy tuck?

Kirurgen tar bort det överflödiga fettet och överskottshud från magen vilket stramar musklerna på bukväggen. Denna operation tar en viss mängd hud och fett, och viktminskningen varierar beroende på volymen av patientens buk. För plastikkirurgen är det viktigt att eventuella ärr placeras så att de går att dölja med baddräkt.

Det finns olika typer av bukplastik

  • Full bukplastik – en operation där man flyttar på naveln.
  • Modifierad bukplastik – där naveln inte förflyttas
  • Kroppslyft  (cirkumferent)  där kirurgen tar bort överskottsvävnad från hela kroppen.

Alla operationer innebär en risk för patienten och därför är det mycket viktigt att du har förtroende för den läkaren som ska utföra operationen. Operationen tar 2-3 timmar och sker under narkos. Slutresultatet efter en bukplastik ser man först efter ett år och under tiden har man uppföljningar.

Nackdelar och risker

Bra kandidater är i allmänhet i god hälsa, vilket innebär att de inte har några sjukdomar.

Man får ett ärr där man tar ut fettet som ser ut som kejsarsnitt och beroende på metod och kirurg varierar ärret i storlek. Det är vanligt att man ger sk ”bikinisnitt”. Det finns alla typer av fruktansvärda biverkningar, inklusive hud död så se till att ta referenser från kliniken.

Fråga din klinik om behandlingsbilder från patienter och vem som ska utföra ingreppet. En del väljer att dölja ärret med att göra tatueringar längs med ärret men det bästa är naturligtvis att minnimera ärr. Det är vanligt med svullnader i flera månader som försvinner med tiden.

Går det att få ersättning från landstinget?

Det går att få ersättning via landstinget om du har ett mycket högt BMI och du behöver i så fall ta det via din vårdcentral.

Kostnader för bukplastik

Den offentliga sjukvården erbjuder sällan bukplastik utan det är vanligt att man får bekosta behandlingen själv. En full bukplastik och fettsugning kostar från 57 000 i Sverige. Det är viktigt att välja rätt kirurg vid bukplastik eftersom det är en av de mest riskabla skönhetsoperationer bör man vara väldigt restriktiv i synnerhet om du gör en operation utomlands. Man löper risk för blodproppar och ärr vid dåligt utförda operationer.