Allt om plastikoperationer

Vid bröstlyft (mastopexi) tas överhudshuden bort för att ge ett fastare bröst och minska hänget. Ingreppet görs för att lyfta, stabilisera och forma om bysten och kan göras både med och utan implantat och man kan använda bröstexpander och proteser.

Medan bröstförstoring innebär att man förbättrar bröstvolymen, hjälper mastopexy att korrigera hängande bröst och ge dem ett piggare utseende som:

  • Höja hängiga bröst
  • Förbättra bröst kontur
  • Korrigera  asymmetriska bröst
  • Förbättra bröstens fasthet och skapa övre fyllighet
  • Ge en välväxt byst linje

Många kvinnor väljer att göra ingreppet efter amningen och viktuppgång dvs situationer då huden blivit uttänjd. Under graviditeten har man ökat antal mjölkkörtlar vilket innebär att brösten expanderar i storlek efter förlossningen, när du ammar krymper mjölkkörtlarna gradvis och fettvävnad försvinner vilket orsakar hängande bröst.  ”mastopexy” reducerar det slappa bröstet genom att ta bort överflödig hud. Efter att man tar bort hud på den nedre halvan av brösten blir de mer åtdragna och brösten får ett lyft och ser fastare ut.

En del väljer ingreppet när de vill ha mer symmetriska bröst. Ingreppet räknas som en enklare operation för att förbättra utseendet på brösten. Kirurgen tar bort hud. Bröstlyft görs ofta vid en kombinationsbehandling  tillsammans när man förändrar brösten vid en bröstförminskning eller förstoring.

En mastopexy förfarande kräver normalt tre snitt runt vårtgården, lodrätt ner från vårtgården och horisontellt längs bröstets veck. Denna typ av bröstkirurgi innebär lyft och omarbetning av den underliggande bröstvävnaden. Därefter sker förflyttning av bröstvårtan och vårtgården och borttagning av överskottshuden på brösten. Efter att den överflödiga huden tas bort dras den kvarvarande huden åt.

Det finns olika typer av bröstlyft exempelvis lollipop bröstlyft, ankarlyft etc (se videon).

Under de första månaderna efter bröstlyftet kommer ärren vara röda och knottriga och det är upp till dig att sköta dem så att de läker och bleknar på ett bra sätt. Prata med din läkare om vilken eftervård som du behöver exempelvis kirurgiska band och kirurgtejp under de första månaderna.