Allt om plastikoperationer

brostförstoringBröstoperationer är bland de vanligaste skönhetsbehandlingarna bland kvinnor. Under 2013 utfördes mer än 23 miljoner bröstförstoringar (International Society of Aesthetic Surgery).

Syftet är att förändra formen eller storleken på brösten med implantat och proteser men egentligen är formen viktigare än att bara se på storleken. Många väljer en bröstförstoring för att förändra formen på brösten eller få större bröst och mer volym efter en stor viktminskning eller graviditet  En del kanske har blivit retade under uppväxten, eller vill återskapa sina bröst efter en bröstoperation ellernågon annan tråkig upplevelse som de har varit med om. Oavsett vad orsaken är till att man vill förstora brösten så är kosmetisk kirurgi en metod att korrigera de upplevda bristerna.

Tekniken bakom bröstförstoring
Tekniken är allmänt säker och de flesta kvinnor rapporterar att de nöjda med resultatet. Kvinnor som startar med mindre eller hängande bröst upptäcker ofta en känsla av självförtroende efter läkningen.Men det förekommer misslyckade operationer och vi hör i media om kvinnor som är missnöjda med sina bröstoperationer som har förstört deras liv.

Olika typer av bröstimplantat
Det finns olika typer av bröstimplantat och i olika storlekar och implantaten är droppformade och placeras  vanligtvis under den naturliga bröstkörteln men det går även att placera så att delar av den stora bröstmuskeln ligger ovanför implantatet.  Du måste själv bestämma dig vilken storlek som du vill ha i samråd med läkaren.

3D Simulering
Alla kvinnor som genomgår en bröstförstoring delar samma oro – hur väljer jag rätt storlek för mig, kommer det se bra ut?
En del kliniker använder 3D simulering för att kunna se resultatet innan bröstförstoringen. Det du ser är inte helt perfekt men det ger en uppskattning av hur dina bröst kommer att se ut. Företag som levererar denna typ av tjänst är Canfield Imaging Systems och  Vectra 3D – Precision Light.

Viktiga frågor som du ska ställa när du gör en bröstförstoring

Olika leverantörer har olika kvalitet av implantat och olika kirurgers resultat varierar. Amerikanska läkemedelsverket FDA (Food and Drug Administration) är en amerikansk myndighet som ansvarar för reglering av olika hälsorelaterade frågor, har listat frågor som varje patient bör ställa när du planerar denna plastikkirurgi. Se nedan:

 • Hur länge kommer du känna smärta efter plastikkirurgin?
 • Vad är den förväntade återhämtningstiden?
 • Hur länge kommer jag att behöva hjälp för att utföra vanliga arbetsuppgifter hemma hur länge?
 • Hur lång tid tar det för kirurgen att utföra ingreppet?
 • Finns det några behov av andra saker som måste ske i samband med bröstförstoring eller bröstrekonstruktion?
 • Vad är möjligheten att få en infektion efter plastikkirurgin?
 • Vilka är riskerna med narkos?
 • Vad ska jag göra för att minska riskerna?

Metoder som används vid bröstförstoring

 • Implantat med koksalt
 • Implantat med silikongelé
 • Expanderbara implantat med en kombination med koksalt och silikon
 • Det finns forskning där man ser att använda patientens egna fettvävnad
 • Kroppsnära geler som sprutas in (ej långvarig effekt

Typ av transplantat

I Sverige har vi läkemedelsverket som bestämmer vilka bröstimplantat som är godkända och de har tex skrivit om PIP-implantaten som numera är förbjudna. Många kirurger väljer att använda sig av implantat som är godkända av FDA dvs amerikanska läkemedelsverket exempelvis Mentor som har geléhallonimplantat.

Priser för bröstförstoring

Priserna för bröstförstoring varierar. Ibland finns det kampanjer i Sverige så lågt som 34 000 kronor- 70 000 kronor.
Men priset beror även på vilket material som du vill använda och storleken på transplantaten.

Risker vid bröstförstoring

Om du funderar på bröstimplantat, läs på om riskerna och fördelarna med operationen. Som med all kirurgi kan det finnas risker som komplikationer från anestesi, blödningar, infektioner, långsam läkning och dåligt resultat. Bröst utan känsel, nervskador och domningar har också rapporterats, andra risker och ovanliga komplikationer vid bröstförstoringar och operationer är svullnader och vätskeansamlingar (seroma).

Det finns en anledning till att bröstimplantat orsakar oro för många kvinnor som överväger ingreppet. Resultaten av bröstförstoring är mycket påtaglig och det är inte ovanligt att många har svårt att psykologiskt hantera utseendet av de nya brösten. Många kvinnor väljer ett bröstimplantat som är för liten för att slippa nedsättande kommentarer från familj, vänner och arbetskamrater.

Det bästa sättet att undvika komplikationer är att hitta en bra kirurg
Vid din konsultation ska du be din läkare om en återhämtningsplan. Vad kan du göra för att lindra smärtan och påskynda återhämtningen? Hur länge kommer du att vara från jobbet? Vilken är den senaste utvecklingen? Plastikkirurger är ofta skickliga på hantering av smärta och alla har sin egna  process för att påskynda återhämtningen .

Historiska misstag kring bröstimplantat

Det finns operationer som misslyckats. PIP implantat, med silikongel tillverkade av det franska företaget Poly Implant Prothèse, tycks orsaka irritation när de spricker och är förbjudna av läkemedelsverket och de har även gått ut med en rekommendation att kvinnor som har dessa implantat bör ta ut dem.
För tillfället har Qmed beslutat att sluta marknadsföra Macrolane vid bröstförstoringar däremot används de vid kroppskontouring.
Läs företagets pressrelease här.

Kliniker som utför bröstförstoringar

Det finns många svenska kliniker som utför bröstkirurgi och men framförallt är det mycket viktigt att välja en kirurg som du har förtroende för.

Bröstlyft

Vid bröstlyft formar man om kroppen och själva operationen sker under narkos.