Allt om plastikoperationer

Antalet kvinnor som väljer att göra bröstoperationer och silikonbröst ökar. Många som vill ha silikonbröst och göra bröstoperationer är från början missnöjda med hur brösten ser ut men det också handla om preventiv kirurgi. Det är framförallt kvinnor som vill operera sina bröst.Hur vi uppfattar bröst är mycket subjektivt vilket innebär att du behöver tänka igenom den här operationen och se till att du får förtroende för den som ska utföra ett eventuellt ingrepp.

brostforstoring och silikonbröst

Olika typer av bröstoperationer

Bröstoperation för män
Traditionellt har det främst varit kvinnor som justerat sina bröst men det börjar bli mer vanligt att även män gör olika typer av bröstbehandlingar. Läs mer om manlig bröstförminskning


Hur vet jag vilken storlek som är rätt för mig?

Beslutet på bröststorlek vid implantat baseras på ett antal faktorer som patientens önskningar, orsakerna till kirurgin och den allmänna hälsan. Till exempel, gör du en bröstoperation för att du känner dina bröst är för små i förhållande till kroppens kontur eller är du missnöjd med storleken och fastheten på brösten efter graviditeten, amningen eller efter en större viktminskning? Ojämnheter mellan brösten kan också vara en faktor som påverkar storleksvalet. Din kirurg kan hjälpa dig att fatta rätt beslut kring proportionerna kring dina bröst.
De senaste generationerna av silikon gelé implantat har en sammanhängande viskös silikon gelé. Dessa implantat har sällan ett helt implantat skal vilket skiljer sig från de äldre generationerna.

Viktigt att lyssna på läkaren när du vill operera brösten

Inom bröstkirurgin är det viktigt att läkaren är med och sätter gränser eftersom det finns många som har en skev bild vad de vill ha utfört med kirurgi – vi har alla sett monsterbröst med silikon och kvinnor som får en kick av operationen vilket medför att de opererar brösten onödigt många gånger.

Vad finns det för olika typer av bröstimplantat och silikonbröst

Det finns olika typer av implantat som silikonbröst gele, kroppsnära vätskor etc. Tidigare användes ofta koksalt som implantat. Den vanligaste typen bröstimplantat med silikon gele. Du kan också använda Saline implantat som fylls med sterilt vatten eftersom implantaten fylls under operationen går det att använda mindre snitt. Men det är inte bara implantat som man kan använda på brösten utan man använder även ofta kosmetiska tatueringar för att öka vårtgården.

Preventiv kirurgi av brösten för att minska risken för bröstcancer

Preventiv operation av brösten har blivit trendigt efter det att Angelina Jolie opererade sina bröst. Med DNA analys går det att se ifall en person har BRCA1 genen och löper en ökad risk för bröstcancer. Med preventiv kirurgi förebygger man bröstcancer och det innebär 90% lägre risk. Ingreppet liknar bröstförstoring och all cancervävnad tas bort. Det går att operera in en intern BH för att rekonstruera brösten vid den här typen av operation.

Risker med bröstimplantat vid bröstoperationer

  • Kapselkontraktion är en naturlig ärrvävnad (bindvävskapsel) som bildas runt alla främmande material som opereras in i kroppen. Hos vissa personer blir bindvävskapseln fast och drar ihop sig vilket kan se onaturligt ut. Ungefär 10% drabbas av kapselkontraktion vilket oftast sker inom 5 år från operationen.
  • Bakterier på bröstimplantatens yta (biofilm kontaminering) som är en infektion som i sin tur bildar kapselkontraktion.
  • Silikon från spruckna implantat har i sällsynta fall spridit sig till avlägsna kroppsregioner.

Kan bröstimplantat spricka?

Implantat bristning är en välkänd komplikation efter operationen och är den främsta orsaken till avlägsnande av implantatet.

Bröstimplantat kan spricka men i vilken utsträckning det sker finns det tyvärr väldigt lite statistik kring men är något som olika myndigheter runt omkring i världen jobbar med att kartlägga. Likaså arbetas det intensivt kring de olika biverkningarna.

Silikonbröst med PIP-implantat

PIP implantat, med silikongel tillverkade av det franska företaget Poly Implant Prothèse är under utredning av många länder bla läkemedelsverket.  Läkemedelverket förbjöd användningen av de undermåliga franska PIP-bröstimplantaten redan 2010 enligt en artikel i SvD. Inom EU är en centraliserad utredning på gång. Läkemedelsverket och socialstyrelsen ändrade sin rekommendation i juni 2013. Den nya rekommendationen är att de som har PIP implantat bör operera ut dem i förebyggande syfte. I Sverige har implantaten används på 12 kliniker och på 4000 kvinnor.

Nationella bröstregistret i Sverige

Eftersom det har varit mycket frågeställningar kring bröstimplantat har man beslutat att börja med ett nationellt bröstregister för implantat i Sverige vilket kommer öka patientsäkerheten.