Allt om plastikoperationer

När vi går in i puberteten genomgår våra kroppar ett antal förändringar särskilt när det gäller vår hud. Även om akne i första hand anses som ett problem för tonåringar är det många vuxna som har problem med sin akne. Akne minskar vanligtvis med stigande ålder i 20-års åldern även om du kan få enstaka utbrott resten av ditt liv.

De som drabbas av svår akne är ofta förtvivlade, dålig självkänsla och det ökar risken för självmord enligt en svensk studie. Det kan orsaka allvarliga sociala förlägenhet som med tiden kan leda till låg självkänsla som är kopplad till ett stort antal antal emotionella och mentala störningar. Det kan vara svårare för vuxna eftersom det förväntas att akne försvinner efter tonåren. Det finns flera saker som kan orsaka akne och finnar. Några av de mer kända orsakerna till akne är stress och hormonnivåer vilket kan förvärras av vad du äter.

Akne dvs finnar är vanligt bland ungdomar och beror på att talgkörtlarna under tonåren producerar mer hudfett än vad de brukar. Talgkörtlarna hjälper till att hålla huden smidig och skyddar mot vatten och innehåller ämnen som försvårar baktiertillväxten.Man räknar med att ungefär 70% av alla tonåringar lider av akne i ansiktet. Tillväxten av hudcellerna ökar vilka täpper till öppningen på talgkörteln och då kan en finne eller pormask börja att utvecklas.

Aknebehandlingar och hudbehandlingar mot akne

Lämplig behandling för din hud akne bero på dina biologiska förutsättningar och svårighetsgraden av akne. Av denna anledning bör du utbilda dig själv om de olika typer av hud akne som finns, och om de olika behandlingar som är tillgängliga. När du har gjort detta bör du göra allt för att hitta den mest kvalificerad läkare och dermatolog (hudläkare) i ditt område för att hjälpa dig hantera din hud akne.

Hud akne är i allmänhet inte en hälsorisk och de flesta människor kräver lite eller ingen behandling för sin akne förutom god hygien.

Neutrogena har en LED mask för aknebehandlingar.

 

Myter: Finnar beror inte på smuts

Pormaskar och finnar

Man skiljer mellan slutna pormaskar som syns som små knottror på huden och öppna (svarta pormaskar) som har en svart punkt i mitten. Det svarta i pormasken är ett färgpigment och inte smuts.Det kan i sin tur leda till att bakterier förökar sig och att man får en inflammation i huden. I värsta fall får man en böld vilket innebär att talgkörteln har spruckit och inflammationen har spridit sig i kringliggande vävnad.

Läkemedel och behandlingar mot finnar – så här kan du bli av med finnarna

Eftersom alla människor har olika förutsättningar och hud kan metoden att behandla finnarna variera och det finns sällan någon mirakelkur. Ofta kan det vara bra med en återfuktande hudlotion speciellt om du känner att du har en torr hud. Den lotion som du väljer ska inte vara fet eftersom det kan täppa till porerna.

Eenligt en ny studie som publicerats vid ” British Association of Dermatologists Annual conference” använder många patienter antibiotika fsex och en halv månad innan de hänvisas till en dermatalog (hudläkare). Denna regelbundna användning kan leda till utvecklingen av vad läkarna kallar ”super akne”, vilket skulle vara resistenta mot antibiotika. Vid konferensen sa Dr Heather Whitehouse att även om antibiotika förblir en viktig del av behandlingen bör  det ”begränsas till kortast möjliga tid.”

Det finns flera receptfria läkemedel mot akne som ofta innehåller bensoylperoxid men det finns även läkemedel som skrivs ut med recept. Det går även att använda fillers för akneärr. Det finns också hudkliniker som förespråkar kemisk peeling vid lättare acnebesvär.

Vid svår acne används isotretinoin (roaccutan) som skrivs ut av dermatologer men den har en flera biverkningar som torra ögon, håravfall samt påverkan på lever, blodfetter, muskler och skelett. Om du vill ha hjälp kan du prata med din skolsköterska eller vårdcentral.

Lindrig och medelsvår akne behandlas med:

  • Bensoylperoxid (Basiron)
  • Adapalen (Differin)
  • Adapplen+bensoyperoxid (Apiduo)

Medelsvår akne behandlas med lymecyklin (lymecycline, Tetralysal).
Källa kring medicinering: Kloka listan för patienter 2014 från Stockholm läns läkemedelskommitté

Vuxen akne och kosten

En studie i Journal of Academy of Nutrition och dietetik kom fram till att följande livsmedel sannolikt var relaterade till akne: mättade fetter, transfetter, socker, mjölk, fisk och högt glykemiskt index (GI) mat. Mjölk och mejeriprodukter kan innehålla hormoner som progesteron, insulinliknande tillväxtfaktor (IGF-1), och tillväxthormoner som hamnar i vår kropp när vi äter mejeriprodukter. Livsmedel med socker orsakar ditt insulin att stiga och ökning av blodglukos (AKA socker). Detta kan orsakar cellulära inflammationer. Ett vanligt kostråd för att motverka akne är att äta massor av färska grönsaker och frukter.

Naturliga preparat mot akne

Det finns även några enkla men effektiva naturliga botemedel som du kan pröva. Ett av de vanligaste naturliga behandlingarna som fungerar för många med vuxen akne är honung. Blanda med lite kanel och gnid på den drabbade platsen, honung ser till att återfukta huden medan kanel angriper bakterierna som orsakar aknen.

En annan naturlig metod är att använda citronsaft som kan innebära att bakterierna dödas.