Allt om plastikoperationer

Om du lider av bensvullnad och obehag från ven sjukdom, åderbråck eller ådernät är du inte ensam.
Var tredje svensk, varav många kvinnor, lider av åderbrock (varicier), ådernät och kärlbristningar som en del tycker är pinsamma och ofta smärtsamma tillstånd som kan göra promenader eller stående svårt. Åderbråck utvecklas vanligen i benen och yttrar sig som blåröda blodkärl, svullna brister och missfärgningar på benen.

Åderbråck i benen

Åderbråck uppstår när venerna i benen utvidgas och blodet samlas i underbenens vener och det är ärftligt. Det är vanligt när man blir äldre men även yngre kan vara drabbade och många som lider av synliga blodkärl väljer att bära täckande kläder så blodkärlen inte syns. Själva åderbrocken i sig är inte farliga men du kan uppleva problem som svullnader i benen. Anledningen att man ser problemen i benen beror på att trycket är högt i benen.

Vilka är kännetecknen på åderbrock?

Vid åderbrock har man synliga utvidgade, slingriga vener, som företrädesvis uppträder på insidan av underbenen. Orsakerna till kärlbristningar kan vara ärftliga och uppstå vid graviditet, vissa mediciner, solskadad hy men det finns också hudsjukdomar som rosacea.

Åderbrock (varicer) innebär att en blodåder blivit onormalt utvidgad och kan delas in i 6 olika grupper:

1. Ådernät (ytliga blodkärl) i hudens yttersta lager
2. Ytliga åderbråck med en diameter >= 4 mm
3. Åderbråcken som orsakat svullnad i benet
4. Hudförändringar tex eksem och pigmentansamling
5. Läkt bensår
6. Öppet bensår

Behandlingar för dina åderbråck

Det finns olika typer av behandlingar för att korrigera ytliga blodkärl och ådernät och man börjar  med en utredning kring omfattningen. Du hittar specialistkliniker med kärlkirurger som är specialiserade på åderbrock som hjälper dig att få benen att se bättre.

Om åderbråcken är så omfattande att de orsakar en medicinsk komplikation som bensår är det möjligt att få ingreppet betalt av landstinget men vanligtvis får man betala ingreppet själv. Om du rör på dig förebygger du åderbråck och stödstrumpor underlättar. Inte sällan använder man kombinationsbehandlingar som börjar med en diagnos genom en vanlig läkarundersökning. Vid enklare fall är stödstrumpor till stor nytta men de hjälper inte mot missfärgningar eller smärtor.

Efter en undersökning kan man använda olika metoder:

  • Ultraljud och radiofrekvensbehandling (RF-radiofrekvens) med lokalbedövning där man behandlar venen som är källan till åderbrocket.
  • Virknålsteknik där man drar ut åderbråcken vilket ofta kombineras med laserbehandling
  • Laserbehandlingar som fraxel och endovenös laser där man bränner bort åderfråcket med tunna laserfibrer. Laserbehandling kan användas på ytan av huden. Små skurar av ljuslaser gör att de små åderbråcken försvinner.
  • Scleroterapi där läkaren injicerar saltvatten (saltlösning) eller en kemisk lösning i åderbråck.
  • Kemisk peeling för att reducera pigmentsfläckar
  • Skumbehandling med skuminsprutning och vanliga injektionsbehandlingar med Aethoxysklerolva – billigt ingrepp som ofta görs 3 gånger för åderbråck ända upp till 7 mm diameter
  • Operationer exempelvis ”strippning” som är ett onödigt stort ingrepp

Ofta behöver du göra flera behandlingar och det är vanligt att kombinera ultraljudsbehandling med virkesnålsteknik eller skumbehandling.

Kliniker som är specialiserade på åderbråck