Allt om plastikoperationer

Näsplastik (rhinoplastic) och näsoperationer är definitivt en av de mest populära typer av plastikkirurgiska ingrepp som görs i dag. Näsan utgör en viktig del för att ansiktet ska uppfattas som symmetriskt och tyvärr är många missnöjda med sina näsor och ofta handlar det om att patienterna upplever näsorna för stora och näsplastik erbjuder metoder för att förkorta näsan. Ingreppet är mycket vanligt i Sverige speciellt bland invandrare och genom operationen kan du förändra formen på näsan. Patienter opererar näsan av estetiska eller funktionella orsaker.

Vad kan korrigeras med nästplastik?

Det går att modifiera näsan på flera sätt – minska storleken, ändra spetsen på näsan, göra den smalare eller ta bort en knöl på näsan, smala eller breda näsborrar eller en oönskad form av nästippen. Många lider av andningssvårigheter på grund av trånga eller blockerade näsgångarna och det är möjligt att korrigera andningsproblem genom att räta ut en sned skiljevägg eller minska näsmusslorna.

Frågor att ställa dig om du funderar på näsplastik

  • Varför vill du göra näsplastik – vill du förbättra dina ansiktsdrag eller korrigera ditt utseende?
  • Hur kommer du att se ut efter ingreppet?
  • Vem kommer att utföra ingreppet och hur stor erfarenhet har de av denna typ av ingrepp?

Själva operationen kan kräva en skicklig kirurg för att bli lyckad.Beroende på det upplevda problemet görs ingreppet – vanligtvis är det stora näsor men det kan även handla om en broskminskning, näsor med pucklar, eller att nästippen ska korrigeras. Innan du gör en näsoperation så besök flera kliniker och se till att du har förtroende för den kirurgen som ska utföra operationen. Tänk på att du kommer leva med resultatet av plastikoperationen varje dag när du ser dig själv i spegeln så resultatet är av högsta betydelse för dig och du har rätt att ställa höga krav. Förutom att se på patientbilder kan du begära att få prata med en referensperson som har gjort operationen på kliniken.

Själva näsoperationen

Näsoperationer utförs ofta under narkos och i vissa fall används bara lokalbedövning. Operationen tar mellan 30 minuter upp till 3 timmar beroende av ingrepp. Man skiljer mellan slutna metoder där man gör ett snitt inne i näsan och öppna metoder som ofta ger ett bättre resultat och mer flexibilitet för kirurgen. Priset beror på hur pass omfattande ingreppet men i Sverige varierar det mellan 25 000-50 000 kronor.

Metoderna som används vid en näsoperation

  • Endonasal teknik-snitt läggs inne i näsborrarna
  • Öppen teknik vilket görs genom ett litet snitt framtill på skiljeväggen mellan näsborrarna
  • Det är vanligt att man kombinerar näsplastik med andra behandlingar i ansiktet eller med fettsugning

Efter ingreppet

Du får räkna med blåmärken och svullnader direkt efter operationen. Efter operationen är det inte ovanligt att man är i chock eftersom ingreppet är stort för hur vi ser på oss själva. Man måste vänja sig vid sitt nya ansikte och det tar vanligtvis flera månader innan du ser slutresultatet.

Får en person förändringar i rösten efter näsplastik?
Några patienter upplever en mindre förändring i sin röst efter näsplastik, men detta är ovanligt. Professionella sångare  som förlitar sig på sin röst bör dela med sig av sina problem med sin kirurg eftersom näsan har en stor roll i hur vi låter.

Kändisar och näsoperationer

Det finns många rykten kring kändisar som har fått ändrade näsor. En kändis som många spekulerat kring är Jennifer Aniston har medgett att ha genomgått kirurgi för hennes septum dvs skiljeväggen i näsan. ”Det är roligt jag hade (en avvikit septum) fast det är det bästa jag någonsin gjort. Jag sov som en bebis för första gången. Med tanke på alla rykten, är näsan fortfarande min. Alltihop. fortfarande min.

Ståuppkomikern Kathy Griffin skriver i sina memoarer, A Memoir accordning to Kathy Griffin ”Jag fick höra flera gånger du skulle vara vacker om det inte vore för näsan. Du skulle arbeta mer om det inte vore för näsan. Hej har du funderat på att få en näsoperation – vet ni jag hade en näsa lika stor som Texas. jag var ung och lättpåverkad och jag fick kommentarer om näsan så ofta så jag började tro på det, så jag gjorde en näsoperation.