Allt om plastikoperationer

mage2
När du ser dig själv i en spegel, hur känns det? Om du är som de flesta människor är du inte helt nöjd med din kropp. Kanske har du bantat och så småningom verkar din kropp återgå till sin ursprungliga form. Det verkar som att oavsett vad du försöker verkar inget fungera. Det första steget är att börja göra ändringar i dina mat- och dryckesvanor.

Det finns olika metoder att minska fettet och reducera fettdepåerna

Fettsugning avlägsnar fett och för med sig flera andra fördelar:

 • Förbättrar kroppens utseende
 • Fettet tas bort
 • Celluliter minskas eller förbättras
 • Den allmänna hälsan förbättras
 • Boost för den egna självkänsla

Patienter som överväger fettsugning bör vara medveten om att det inte anses vara en behandling för fetma eller som en ersättning för näringsrik kost och tillräcklig motion. Fettsugning tar inte bort celluliter eller slappa hud. För optimal framgång Fettsugning förfaranden, de bästa kandidaterna är friska män och kvinnor som är i allmänhet god fysisk kondition, och särskilt de inom 30% av sin idealvikt. Individer som lider av medicinska tillstånd eller livshotande sjukdomar är inte goda kandidater för detta förfarande.

Fettsugningar är en kontroversiell metod som används för att forma kroppen som exempelvis magen, insidan av låret, utsidan av låret, överarmar, rumpa etc. Ofta görs den här typen av operation i samband med andra skönhetsoperationer.

Fettsugning / Lipoplasty eller Lipo är ett kirurgiskt ingrepp som används för att tunna och omforma vissa områden av kroppen. Den används för att avlägsna överdrivna fettdepåer som inte svarar med bantning eller motion. Fettsugning kan göras på områden från lår till höfter och skinkor, samt i buken, midja, rygg och överarmar.

Fettsugning på armar var en av de behandlingar som ökade mest i USA under 2013. Metoden kallas brachioplasty och en operation som innebär att kirurgen gör ett snitt från armhålan till armbågen, vanligen längs baksidan av armen, för att avlägsna överflödig hud. Du kan också göra fettsugning på din haka, kärlekshandtagen och knäna.

Modern fettsugning uppfanns av Dr Giorgio Fischer 1974. Fyra år senare gjorde Dr. Illouz, en fransk plastikkirurg det första kosmetiska ingreppet med metoden.

Vem kan fettsugas

En kandidat för en fettsugning bör ha en stabil kroppsvikt och vara i allmän god hälsa samt motionera och gå på en pågående diet. Fettsugning är inte en viktminskningsmetod eller en behandling för fetma. Syftet med fettsugningar är att hjälpa patienten till en förändring och förbättra konturen av kroppen.

Överviktsoperation och normala fettsugningar

Normal fettsugning sker med skalpell och att kirurgen genom operation tar bort fett. Det är vanligt med mekaniska fettsugning där kirurgen för en sug fram och tillbaka under huden.

Man kan göra det även för människor som är nära sin idealvikt men vill minska fettdepåerna nedanför naveln. Vid operationen arbetar plastikkirurgen främst i buken och skulpterar patientens kropp genom att ta bort överflödigt fett under huden för att synliggöra musklerna och plattare mage. Patienten är sövd med narkos.

Den postoperativa vården kan ta 3-5 veckor och innebär att svullnad och blåmärken försvinner långsamt. Under den första månaden bör du undvika fysisk ansträngning och använda elastika band. Lymfdränage rekommenderas eftersom det kan hjälpa att eliminera svullnader. Ifall du gör en normal fettsugning så kan du använda fettet till att göra en sätesförstoring (populärt i Brasilien).

Tummy tuck

Tummy tuck eller bukplastik  tar bort överflödigt fett och hud vilket skapar en buk som är jämnare och fastare.

 

Laserfettsugning

Det finns olika typer av laserfettsugningar och ofta behövs det flera behandlingstillfällen då du kan behandla olika typer av områden och fettdepåer. I oktober 2012 hade Uppdrag Granskning ett reportage kring laserfettsugning där de generellt sätt gick hårt en klinik och plastikkirurger förfasades över metoden. Alla kliniker som utför kirurgiska ingrepp har missnöjda kunder och det är viktigt att du har förtroende för kliniken och personen som utför behandlingen så att den inte sker på ett ”aggresivt sätt”. Om du inte informeras om riskerna med ett ingrepp så är det en varningsklocka.

WAL, Water Assisted Lipolysis

 • Vatten assisterad fettsugning
 • CoolContour och cryolipolysis – fettbehandling med kyla där ett membran med kylvätska appliceras över området för att ge celldöd.

Ultraljudskavitation

Vid ultraljud skapas ljudvågor och kavitation innebär att bubblor skapas i en vätska. Genom ett hårt fokuserat ultraljud bryts fettcellerna ner. Hos många kliniker behövs flera sessioner under en vecka.
Att använda ultraljud för fettborttagning och kosmetisk ultraljud är kontroversiellt och kan eventuellt vara farligt enligt strålsäkerhetsmyndigheten eftersom riskerna inte är ordentligt fastlagda. Metoden kan leda till inre brännskador och det finns risker att den skadar andra celler och bakomliggande organ.

 • Cavi-lipo

Traditionell operation

Det finns olika behandlingsformer gastric bypass, gastric banding, sleeve gastrectomy och duodenal switch. I Sverige görs ungefär 8 000 gastric bypass per år och de kostar ungefär 120 000 kronor men det finns risker. För att göra denna operation måste man ha kraftig övervikt.

Vid studier på Sahlgrenska där man jämfört gastric bypass med duodenal switch vid extrem fetma visade sig att de personer som gjort en duodenal switch gått ner 25 kilo mer än de som gjorde en gastric bypass.

Fettsugning behöver alltid kompletteras med förändrade livsvanor

Det finns flera olika behandlingar mot fetma utöver kirurgi som kostförändringar och mediciner.  I USA börjar fettreducering bli en av de absolut vanligaste behandlingarna och förändrade levnadsvanor talar för att behandlingarna kommer bli mer vanliga i Sverige också. Genom att göra ingrepp formas kroppen och metoden fungerar bra för mage, lår, höft, armar, haka och hals.

Det första steget mot en ny vana är att ta ett beslut
Det är viktigt att komma ihåg att fettsugningar alltid behöver kompletteras med förändring av diet och förändrade levnadsvanor exempelvis vad du lägger på din tallrik och att börja träna. Det kan vara bra att använda sig av en dietist för att ändra dina kostvanor. Proteinintaget spelar en stor roll för bildandet och reparationen av muskelvävnad. Det finns nutriloger som Fabio Bicalho som förespråkar 1,2 gram till 1,7 gram protein per kilo kroppsvikt – gärna var 3:e timme.

 • Träningsschema – för att träna regelbundet och blanda löpning med gång
 • Matschema
 • Minskning av stress
 • Olika övningar

Andra metoder för fettsugning:

 • Stim Cell
 • Power plate

Konvalescensen efter en fettsugning

Hur du upplever situationen efter en fettsugning beror till hög grad vilken metod som du använder och kompetensen hos kliniken och läkaren som du anlitar. Som med de flesta operationer har en patient som fått en fettsugning blödning, svullnad och blåmärken. Blåmärkena försvinner vanligtvis inom tre till sex veckor. 80% svullnad är borta inom två till sex veckor och resten försvinner mellan den tredje till tolfte månaden. Feber kan förekomma de första dagarna efter operationen vilket är en normal process vid inflammationer.

Överviktskirurgi

Det finns även överviktsoperationer som

 • Gastric bypass
 • Gastric banding
 • Sleeve gastrectomy

Betydelsen att göra en hälsokontroll

Om du lider av övervikt kan en fettsugning vara en lösning men du bör också kontrollera din hälsa och göra en allmän hälsokontroll för att få en bild av din kroppssituation och hjärta inklusive mäta blodprover, blodtryck, vilo EKG, ultraljud på hjärtat etc. Man har tex hittat vetenskapliga samband mellan bukfetma och dålig sömn läs mer.

Mediciner för att motverka fetma

Det har på senare tid lanserats mediciner som Belviq mot fetma. Belviq har blivit godkänt av amerikanska läkemedelsverket (FDA).

Tips – Det finns flera mobilapplikationer som du kan använda för dietkontroll:

Verktyg för dig som vill bli mer aktiv, äta bättre, kontrollera vikten och sova bättre