Allt om plastikoperationer

Vad är botox?

Botox är ett varumärke som består av botulinumtoxin och som används vid rynkbehandlingar och som injiceras i ansiktet. Medlet sprutas in under huden och gör att man kan fylla ut djupare rynkorna i pannan, vid hörnen av ögonen eller mellan ögonbrynen. Botox fungerar även som ett muskelavslappnande och förlamande medel.

Botox rynk behandlingar genom injektion är en av de enklaste och mest effektiva sättet att eliminera oönskade linjer och rynkor.  Botox verkar genom musklerna i ansiktet som upprepade gånger drar huden i former som resulterar i rynkor. Med injektionsbehandlingar går det att behandla rynkor och kråksparkar men det går även att använda för att minska muskelspänningen. Framförallt används medlet för att minska rynkorna i pannan. Botox är det mest kända varumärket bland olika fillers.

Man kan se fillers som ett non-invasive metod som är ett alternativ till operationer – men samtidigt bör du vara medveten om att kroppen bryter ner materialet efter 6-12 månader och det är inte beständigt.

 

Risker med botox behandlingar Botox

Botulinumtoxin som ingår i Botox är ett extremt farligt nervgift. Den giftiga substans som används i Botox har spätts ut och försvagas så att det idag räknas som en av de säkraste behandlingarna som är tillgängliga i världen av kosmetiska behandlingar. Direkt efter en behandling kan du få blåmärken men det försvinner oftast efter någon dag.

Kan vem som helst injicera Botox?

Absolut nej, det är absolut nödvändigt att kolla upp den som ska göra Botox på dig och att hen har erfarenhet av botoxbehandlingar så att de inte injicerar för djupt. Det händer att patienter får hängande ansikten då injektionerna har misslyckats och de får då tålmodigt vänta på att ämnena med tiden lämnar kroppen – vilket tyvärr kan vara tidskrävande. Prata med andra människor och läkare för att bilda dig en uppfattning vilka som är duktiga på Botox.

I media har det uppmärksammats att det i dagsläget inte behövs någon läkarlegitimation eller sjukvårdsutbildning för att injicera botox vilket är något som socialstyrelsen utreder. Även om man har läkarutbildning så kräver injektionerna försiktighet och att man har ett estetiskt sinnelag vid injektionerna. En annan vanlig biverkning är blåmärken direkt efter att medlet injicerats.

Vi har alla sett hur tonårstjejer har fått alltför onaturliga ankläppar eller som ser konstant förvånade ut tack vare regelbundna och för mycket botox i pannan. En del väljer att fylla i med mycket botox vilket kan få motsatt effekt dvs ett onaturligt utseende och hängande hud. Det har gått så långt att en del regissörer i Hollywood inte vill arbeta med skådespelare som har för mycket botox eftersom ansiktet blir uttryckslöst om alla rynkor försvinner.

Alternativ användning av botox

Eftersom medlet kan användas som muskelavspänning används den även som behandlingar mot migrän och svettningar. Läkemedelsverket har även godkänt det för urininkontinens till följd av överaktiv blåsa där medlet injiceras i blåsmuskeln. I dagsläget kan du bara få ersättning från försäkringskassan om du har svettningar i handen men det finns kritik mot detta tex när man svettas i ansiktet finns det många som tvingas söka sig utomlands för behandlingar där de kan söka EU bidrag som ersättning.

Det har också rapporterat att norska forskare vill prova att spruta in botox i hjärnan och bädda in nerver med botox för att lindra effekterna av den värsta formen av huvudvärk – hortons huvudvärk.

Hur länge ser man effekten av botox?

BOTOX® varar ungefär tre till sex månader, och behandlingen kan upprepas efter behov. När effekten avtar, kommer du att börja märka ökad muskelaktivitet och att rynkorna återkommer. Det verkar som att vid upprepad användning av Botox blir effekten längre.

Vad är kostnaden och priset på botox i Sverige

Priset på en botoxbehandling beror hur mycket botox som injiceras men ligger mellan 1500-5000 kronor. När du ber om prisuppgift be om pris per enhet i Botox och inte per område i ansiktet.

Exempel på priser i Sverige 2015 för olika botox behandlingar

  • Pannan 3000 kronor
  • Bekymmersrynka 2600 kronor
  • Ögonbrynslyft 1500 kronor
  • Filler, läppar och rynkor 2500 – 3700 kronor

Kombinationsbehandlingar

Många kombinerar botox med andra behandlingar och det är relativt vanligt att kombinera botox med andra fillers som tex Restylane och Perlane.

Alternativ för rynkbehandlingar till botox

Det finns s.k. retinol cremer att köpa men de går inte på djupet i rynkorna.