Allt om plastikoperationer

Vid en ansiktslyftning, även känd som en rhytidectomy förbättras de synliga tecknen på åldrande i ansiktet och halsen. Vid det naturliga åldrandet förlorar ansiktet och mjuka delarna av ansiktet och huden sin elasticitet.

Vid ansiktslyft tas överskottshuden bort och därmed kan huden sträckas längs med kinderna och halsen. Förfarandet görs för att lyfta huden och höja den underliggande ansiktsmuskulaturen. Metoden är alltså ett sätt att minska effekterna av åldrande i ansikte och hals och kirurgen åtgärdar djupa veck under de nedre ögonlocken, veck längs näsan, lös hud och avlagringar under hakan och käken. Ett ansiktslyft syftar till att ge ett piggare och mer ungdomligt utseende.

 

Hur görs ansiktslyft?

Ett ansiktslyft sker under narkos och genomförs genom att kirurgen lägger ett snitt under örat och vid hårfästet. Kirurgen drar därefter upp huden längs käklinjen för att minskar hängande hudpartier vid halsen och under hakan. Behandlingen sker under narkos och stygnen tas bort drygt en vecka efter operationen. De flesta moderna ansiktslyftning tekniker stramar inte bara åt huden, men drar också åt den underliggande mjukvävnaden. Efter två veckor kan man vistas ute bland folk igen utan att se nyopererad ut men man ska ta det lugnt med fysisk aktivitet den första månaden efter behandlingen. För äldre patienter över 60-år kan det ta någon vecka till.

En del kliniker har börjat att utföra ett ingrepp som kallas mini-ansiktslyft för att höja kindbenen. Denna procedur begränsar längden av snittet bakom örat. Återhämtningstiden är kring 2 veckor dvs mycket kortare för denna typ av behandling men en behandling bör diskuteras med en plastikkirurg.

Är jag en lämplig kandidat för en ansiktslyftning?

Om tecken på åldrande i ansiktet får dig att se trött eller ledsen, kan en ansiktslyftning vara rätt för dig. Genom att korrigera hudöverskottet i nacken, kan en ansiktslyftning förbättra synliga tecken på åldrande i ansiktet och på halsen.

Vad finns det för risker och komplikationer vid ett ansiktslyft?

Du kan få blåmärken och svullnad efter en ansiktslyft. Ansiktet kan kännas bortdomnat strax efter operationen. Vid ett ansiktslyft är det mycket viktigt att ha realistiska förväntningar kring resultatet.

Kan en partiell ansiktslyftning ta bort rynkor från de nedre delarna av ansiktet och hals?

Detta kan endast avgöras vid en konsultation hos en plastikkirurg, men någon form av plastikkirurgi på detta område kan förbättra ditt utseende.

Kombinationsbehandlingar

Det är inte ovanligt att ansiktsbehandlingen kombineras med en mindre fettsugning under hakan – eller någon annan hudvårdsbehandling som kemisk peeling.